Sommarläsning

Förutom att kreativiteten återvänt nu när skolböckerna står undangömda så har även tiden till att försvinna in i en annan värld en stund kommit tillbaka. Så i sommar tänkte jag passa på att försvinna in i de här tre olika världarna, och förhoppningsvis många fler! 

Lyckoslumpen_MG_7560 ”Och Bergen Svarade” – Khaled Hosseini
Den här är en bok som stått i bokhyllan i två-tre år och väntat på att bli läst och i sommar tänkte jag se till att det blir av. Det är en berättelse om ett syskonpar som är väldigt nära som små men när ekonomin blir för svår väljer fadern att skicka iväg lillasyster till ett bättre liv i Kabul. Syskonkontakten bryts och det blir två väldigt olika livsöden som möter de två syskonen. Frågan är om de trots det kommer kunna hitta tillbaka till den närhet och kontakt de hade som barn när de ses igen, många år senare.

Har tidigare läst både ”Flyga drake” och ”Tusen strålande solar” av samma författare, de gångerna blev jag fast bara efter några sidor så förväntningarna är stora på denna bok. Tror det kommer vara en bok som berör och som blir perfekt för regniga dagar hemma i soffan.

Lyckoslumpen_MG_7567”It’s not me, it’s you” – Mhairi McFarlane
Vad passar sommaren bättre än lättsmält, enkel sommarläsning? Har smygstartat den här boken redan och historien i sig, om Delia som friar till sin pojkvän för att senare samma kväll få ett sms som var tänkt till fästmannens älskarinna, är ganska dyster. Men trots att livet, så som hon känner det, ser ut att falla isär runt henne så är Delia inte den som ger upp, utan snarare utmanar livet i en ny match. Hon drar iväg till London och hennes väg tillbaka verkar än så länge vara kantad av roliga äventyr och spännande människor, så för det mesta sitter jag mest och ler och vill fortsätta vända blad.

Språket är kvickt och lättsamt och även om det kanske inte är någon bok jag kommer läsa om eller bära med mig speciellt länge så är den perfekt avkoppling. En äkta sommarlovs bok helt enkelt.

Lyckoslumpen_MG_7568”Sagan om klanen Otori” – Lian Hearn 
”Över näktergalens golv”, första delen i Sagan om klanen Otori, mötte jag första gången på högstadiet och var fast direkt. Historierna om Takeo som går från bypojke, till adoptivson till en mäktig herreman i de tre rikena utspelar sig i ett uppdiktat land som kallas De tre rikena och innehåller allt en bra bok behöver; spänning, kärlek och lite magi. Det går att ana starka Japanska influenser både i miljöerna och i vissa traditioner och seder som tas upp men i stort utspelar det sig i ett helt påhittat land. Det är de onda mot de goda men linjerna är inte alltid så tydliga, vilket gör att spänningen hålls uppe genom alla böckerna.

Sagan var från början tänkt att bli en triologi men ganska snart kom även en fjärde bok ut. De tre första följer dock varandra något närmare tidsmässigt medan det till den fjärde skett något av ett tidshopp. Nästan fem år efter att första boken kom även en femte bok i serien ut, en så kallad prequel som utspelar sig före ”Över näktergalens golv”. Jag gissar att inte heller Lian Hearn kunde släppa karaktärerna och den värld han hade byggt upp.

Då jag den sista boken kom så pass sent blev det aldrig att jag läste dem sammanhängande och därmed kände att jag tappade en del av historien. När jag kom och tänka på dem härrom veckan bestämde jag mig därför för att i sommar ta mig tillbaka till de tre rikena, till Takeo, Kaede och Otori och uppleva den magiska historien igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *