Fågelsjö

”Då kommer vi snart fram till stationen i Fågelsjö där det blir ett litet fikastopp på 30 minuter. Några kilometer bort från stationen ligger en av Sveriges märkvärdigaste gammelgårdar, ”Bortom Åa”, som 2012 blev utnämnd av UNESCO som världsarv…”

Efter att ha jobbat på Inlandsbanan i snart två somrar så har man hunnit med att berätta historien om gammelgården ”Bortom Åa” några gånger. Gården som de sista ägarna Kristina och Mårten Persson på julafton 1910 helt enkelt låste dörren till och övergav med möbler och allt för att flytta in i det nybyggda ”Amerikahuset” tvärs över gårdsplanen. Historien om paret Persson har sen jag först läste den fascinerat mig. Bara tanken på att ens ha råd att bygga nytt och lämna det hus man för tillfället bor i – med alla sina ägodelar – känns så främmande men samtidigt så härlig på något vis. Tänk att ha den friheten och den känslan för att om vi lämnar det som det är så kommer det betyda mycket och bli värdefullt i framtiden.

Gården ligger dock som sagt en bit från stationen så när man jobbar finns aldrig tiden till att hinna dit för att se gården i verkligheten. Och att åka privat har aldrig blivit av trots att både jag och Ingela – som också arbetet som tågvärd – sagt gång på gång att nu ska vi se till att åka dit. Men så i förra veckan lyckades vi hitta en dag som passade oss båda och i fredags satt vi plötsligt på tåget söderut, civilklädda båda två och beredda för fyra timmar i Fågelsjö.

Från stationen började promenaden längs en slingrande skogsstig på ungefär 2 km innan vi kom ut i det lilla samhället och kunde följa vägen den sista biten. När vi närmade oss Fågelsjön skymtade gården på andra sidan bron över sjön, och det var lätt att förstå vart namnen ”Bortom Åa” kommit ifrån.

När vi kommit fram började vi bli lite lätt hungriga så vi började med att fika utanför ”Amerikahuset” som numera är Café – och bland annat säljer de fantastiska Fågelsjöbullar, helt klart bästa bullarna längs med Inlandsbanan! I väntan på guidad tur i själva Gammelgården hann vi även kika in på en förklädesutställning som pågick, titta i den lilla butiken och bara sitta ner och njuta av solen och sommarvärmen som slagit till med full kraft.

Väl inne i Gammelgården slogs jag över hur de målningar och tapeter som de inrett med kändes moderna. Bortsett från att de då inte verkat brytt sig om vare sig mönsterpassning eller vad som var upp och ned på tapeten så hade de mönster och färgval som gjorts lika gärna kunnat vara gjorda idag. Väldigt kul att få se insidan av gården och även få höra lite fler berättelser om paret som bodde där sist, men kanske främst Kristinas föräldrar som var de som gjort det mesta i huset och satt störst prägel på det.

Efter guidningen hann vi i princip bara med en glass och ett skobyte innan det var dags att börja knata tillbaka mot tågstationen och påbörja resan hem igen. Blev en väldigt trevlig dagsutflykt där det enda som saknades var tid för att hinna ta ett dopp i sjön och få lite svalka från värmen.

(Läs mer om Fågelsjö och Bortom Åa här)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *